找回密码
 立即注册
搜索
查看: 31|回复: 0

[选必3] 2020-2021学年新人教版选择性必修第三册同步课时强化训练 Unit 5 Reading and Thinkin

[复制链接]

9687

主题

224

回帖

8万

积分

管理员

积分
89851
发表于 2025-9-29 10:06:30 | 显示全部楼层 |阅读模式

c66c497ebe3b3a9cfd89deb4bc6a8fef.png

bd401a1e9eb7f02b6e77e3e1b3e6d551.png
Wu Yishu,whowasastudentattheHighSchoolattachedtoFudanUniversityinShanghai,beat other competitors in the second season of the Chinese Poetry Conference on China Central Television on Feb.7,2017.It helped her win fans over with her keen knowledge of the country’s ancient culture and works.“I get feelings from ancient poetry that modern people cannot give me.I pay little attention to the competition result,but I love poetry,and it is enough as long as I enjoy the happiness broughtbythepoetry,” Wu said.In the final,Wu performed strongly in many sections,such as competitors recalling poems by looking at sand paintings and reciting poems as many as they could think of relating to the Chinese character “Jiu”,meaning liquor(烈性酒).Wu’s strong performance in the Chinese ancient rhythm works earned her many fans and inspired others to learn ancient works.The 1.8­meter tall Wu said that she kept only one ancient poetry book on bookshelves at her dormitory room instead of other books such as math,physics and chemistry books that her classmates have kept on their bookshelves.She loves reading poetry and wearing ancient Chinese clothes,makingherknownamongherclassmatesandteachers.
Zhou Hong,a professor from the Department of Chinese Language and Literature of East China Normal University,said that he had read some of the girl’s poetry in 2015,and had published some on his blog.
Wu Yishu was admitted into Tsinghua University in 2019 because of her excellent performance.
靓句运用于写作
①The leader of the other team,whoisveryaggressive,is training hard now.
(2019·全国Ⅲ,书面表达)
②I used to work as a volunteer for an exhibition heldinourcity.(2019·全国Ⅰ,书面表达)
③The festival is held every two years,makingmusicmorepopularwiththestudents.
(2019·全国Ⅲ,书面表达)

37be2e708c6c54e26fef66b6a929e330.png
品句猜词——请预读下列课文原句,并猜测句中加黑词汇的意思。
1.Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow.悲伤
2.They are usually the traditional poems or folk songs.民间的
3.The poems may not make sense and even seem contradictory,but they are easy to learn and recite.背诵
4.Another simple form of poem that amateurs can easily write is the cinquain,which is made up of five lines.业余爱好者
5.With these,you can convey a strong picture or a certain mood in just a few words.情绪
6.The haiku poem on the right is a translation from Japanese,which shows a moment in the life of a delicate butterfly.脆弱的;精致的

704fee7a409e5e85e0d98643b910c75c.png
1.What is the passage mainly about?
A.Various reasons for writing poems.
B.How to recite a poem.
C.Some simple forms of English poems.
D.How to learn a poem.
答案 C
2.Read the passage and judge whether the following statements are true(T) or false(F).
(1)All the poems try to convey certain feelings.(F)
(2)Nursery rhymes are usually the traditional poems or folk songs.(T)
(3)Nursery rhymes are difficult to write and recite.(F)
(4)List poems are made up of five lines.(F)
(5)The cinquain is made up of 17 syllables.(F)
Readthepassagecarefullyandchoosethebestanswer.
1.What is the first paragraph mainly about?
A.The reasons why people compose poetry.
B.Different forms of some English poems.
C.How to use words to compose a poem.
D.How to enjoy a simple poem.
答案 A
2.Which poems often repeat the same words?
A.The list poems.
B.The nursery rhymes.
C.The cinquain.
D.The poems from the Tang Dynasty.
答案 B
3.Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A.Nursery rhymes don’t make sense sometimes.
B.List poems often have a flexible line length.
C.The cinquain is a form of poetry from Japan.
D.A lot of Tang poetry has been translated into English.
答案 C
Afterreadingthepassagepleasefillinthefollowingblanks.
There are various reasons 1.why people compose poetry.Some poems tell a story or describe a certain image in the reader’s mind.2.Others try to convey certain feelings such as joy and sorrow.Poets use many different forms of poetry 3.toexpress (express) themselves.Now we will look at a few of the simpler forms.
Some of the first poems a young child learns in English are nursery rhymes.The poems may not make sense and even seem contradictory,but they are easy 4.tolearn(learn) and recite.One of the simplest kinds of poem is the “list poem”,5.which contains a list of things,people,ideas,or descriptions that develop a particular theme.Another simple form of poem is the cinquain,6.made (make) up of five lines.Haiku is a Japanese form of poetry that consists of 17 syllables.It is not a 7.traditional (tradition) form of English poetry,but is very popular 8.with English writers.English speakers also enjoy poems from China,those from the Tang Dynasty in particular.A lot of Tang poetry 9.hasbeentranslated(translate) into English.With so many different forms of poetry to choose from,you may 10.eventually(eventual) want to write poems of your own.
1.The poems may not make sense and even seem contradictory,but they are easy to learn and recite.
[句式分析] 该句为but连接的并列句。第二个分句中含有“be+adj.+to do”结构,是主动形式表示被动意义
[自主翻译] 这些诗歌或许讲不通,甚至好像是自相矛盾,但是它们容易学,也容易背诵。
2.Another simple form of poem that amateurs can easily write is the cinquain,which is made up of five lines.
[句式分析] 该句为复合句。Anothersimpleformofpoemisthecinquain是主句;that引导定语从句,修饰poem;which引导非限制性定语从句,修饰thecinquain
[自主翻译] 另一种业余爱好者容易写的简体诗是由五行组成的,叫作五行诗。

1c34598b5dff707b57a2367755496e7b.png
Ⅰ.阅读理解
A
Robert Frost(1874-1963) is one of America’s most beloved poets.He was a contemporary of many modernist poetic movements,but he wasn’t associated (与……有联系) with any particular group of poets.He stuck to his own literary beliefs,and as a result,he attracted a good deal of criticism from the literary world.But,it is just because he was such a person and his voice was so original that Frost became so beloved.If you are to choose one of his poems and read it aloud on a busy street,we are sure that many people will recognize the poem immediately as Frost’s.
Mending Wall,which is the first poem in North of Boston,Frost’s second book of poetry,is one of his most popular poems.It is a poem about two neighbors who fix a rock wall that lies between their homes.“I” want to destroy the wall,and the “neighbor” wants to leave it standing.
We just can’t get enough of walls,can we? People love boundaries(界线).We love them when we’re little,protecting our precious toys from our troublesome(令人烦恼的) brothers and sisters.As we get older,we begin to throw around the gentle term “personal space”, as in “GET OUT OF MY ROOM!” In college,we really learn how the idea of “My house is your house” doesn’t always result in happy roommate relationships.After we become adults with good jobs and a lot of cool things,we often put up fences,gates,walls,or doors to protect our stuff and keep the peace.
Walls help us protect ourselves,but their downside is that they often keep people from communicating with each other.Mending Wall makes us take a look at how we use our walls and boundaries,and why we use them the way we do.This poem sends a wakeup call to the universe.There are walls between our hearts.
1.What can we learn about Robert Frost?
A.His writing style is special.
B.His first poem is about life.
C.He often criticized other poets.
D.He joined in many poetic movements.
答案 A
解析 推理判断题。由第一段内容可知,弗罗斯特有自己的风格,有许多独创的诗,再结合该段最后一句“If you are to...as Frost’s.”可知,随便拿一首弗罗斯特的诗到街上去朗读,就会有人辨别出是他的诗。这都说明他的写作风格特别。
2.In Paragraph 3,what does the author want to show?
A.Sharing with others brings us happiness.
B.There seem to be lots of walls in our life.
C.Walls let people know about themselves.
D.Personal space is important to everyone.
答案 B
解析 推理判断题。作者对弗罗斯特的名作《修墙》进行简单介绍后,在第三段描述了这样一个事实:人们从小到大不断地树立各种围墙。
3.The third paragraph is developed by .
A.space          B.example
C.time          D.comparison
答案 C
解析 写作手法题。在第三段作者按照时间顺序展开全段,指出了人们从孩童时期到长大成人,不断地建立“心墙”。
4.The underlined word “downside” in the last paragraph can be replaced by “”.
A.true use          B.old way
C.negative part          D.major difference
答案 C
解析 词义猜测题。根据最后一段but一词的转折及全段内容可知,墙在保护人们的同时,也阻止了人们的交流。因此downside在此处意为“不足之处”。
B
Reading poems is not exactly an everyday activity for most people.In fact,many people never read a poem once they get out of high school.
It is worth reminding ourselves that this has not always been the case in America.In the 19th century,a usual American activity was to sit around the fireside in the evening and read poems aloud.It is true that there was no television at the time,nor movie theatres,nor World Wide Web,to provide diversion.However,poems were a source of pleasure,of self­education,of connection to other people or to the world beyond one’s own community.Reading them was a social act as well as an individual one,and perhaps even more social than individual.Writing poems to share with friends and relations was,like reading poems by the fireside,another way in which poetry has a place in everyday life.
How did things change?Why are most Americans no longer comfortable with poetry,and why do most people today think that a poem has nothing to tell them and that they can do well without poems?
There are,I believe,three factors:poets,teachers,and we ourselves.Of these,the least important is the third.The world surrounding the poem has betrayed us more than we have betrayed the poem.Early in the 20th century,poetry in English headed into directions unfavourable to the reading of poetry.Readers decided that poems were not for the fireside or the easy chair at night,and that they belonged where other difficult­to­read things belonged.
Poets failed the reader,and so did teachers.They want their students to know something about the skills of a poem,and they want their students to see that poems mean something.Yet what usually occurs when teachers push these concerns on their high school students is that young people decide poems are unpleasant crossword puzzles.
语篇解读 在过去,人们经常读诗,然而现在,读诗的人越来越少。文章针对这种现象探讨了原因。
5.Reading poems is thought to be a social act in the 19th century because .
A.it built a link among people
B.it helped unite a community
C.it was a source of self­education
D.it was a source of pleasure
答案 A
解析 细节理解题。根据第二段第四句中的“of connection to other people or to the world beyond one’s own community”可知,诗歌是联系一个人与他人或外部世界的纽带。故选A项。
6.What does the underlined word “diversion” in Para.2 most probably mean?
A.Concentration.          B.Change.
C.Amusement.          D.Story.
答案 C
解析 词义猜测题。画线单词前面的television,movie theatres,World Wide Web这些事物都是为人们提供娱乐的,由此可推断diversion与amusement同义,意为“娱乐活动”。故选C项。
7.According to the passage,what is the main cause of the great gap between readers and poetry?
A.Students are becoming less interested in poetry.
B.Students are poorly educated in high school.
C.TV and the Internet are more attractive than poetry.
D.Poems have become difficult to understand.
答案 D
解析 细节理解题。根据第四段尤其是其最后一句可知,读者觉得诗歌不再适合坐在火炉边或安乐椅上舒服地读了,是因为它们现在更难理解了。故选D项。
8.In the last paragraph,the writer questions .
A.the difficulty in studying poems
B.the way poems are taught in school
C.students’ wrong ideas about poetry
D.the techniques used in writing poems
答案 B
解析 推理判断题。根据最后一段中的“Poets failed the reader,and so did teachers.”及后面介绍的老师在教给学生诗歌时,强加给他们的学习内容使他们认为诗歌是令人不愉快的填字游戏。故选B项。
C
Rita Dove,a poet and story writer,started seriously making her career as a writer in 1980 when she wrote her first book,The Yellow House on the Corner.In her childhood days,Dove loved to read for countless hours on end.Her passion(热爱) for reading led her to want to write herself.
Dove was raised in Akron,Ohio in an African­American household made up of herself,two younger sisters,an elder brother and her parents.They were always there for Dove to make sure that she got the best education.Her father was the first black research chemist who broke the race barrier in the tire industry.This gave her even more confidence.
Dove kept exploring her interest in writing as her life progressed.In 1970,at the age of 18,she was accepted by the White House as a Presidential Scholar and was recognized as one of the hundred best high school students in the United States.And three years later she graduated from Miami University in Ohio,and then went to West Germany on a scholarship from 1974 to 1975.After receiving her MFA from the Iowa Writers’ Workshop at the University of Iowa in 1977,she knew that she was not going to deny dream of becoming a writer and poet.
When Dove was 34 she received the Pulitzer Prize for Thomas and Beulah,a book about her grandparents.Dove’s second big surprise was that she became the youngest person at the age of 40,and the first African American to be honored as United States Poet Laureate in 1993 and held the title until 1995.
Her poems interest readers because they can read them and picture her life as a girl.They are able to imagine their own childhood and relate to her life.Dove deserves the many awards she has received.She has studied and worked hard to become such a talented poet and writer.
语篇解读 Rita Dove是一位女诗人、作家,是第一个获得美国桂冠诗人称号的黑人,也是获得此称号的诗人中最年轻的一位。
9.When she wrote her first book,Rita Dove .
A.was in her late twenties
B.was accepted by the White House
C.just graduated from Miami University
D.wanted to write a book about her grandparents
答案 A
解析 细节理解题。根据第一段可知,她在1980年写第一本书,根据第三段中的“In 1970,at the age of 18...”可知,在1980年时她是28岁,故选A项。
10.What can be inferred about Rita Dove from the second paragraph?
A.Her parents were strict with her.
B.Her parents gave her great support.
C.She is the eldest among the children.
D.She failed to get a good education.
答案 B
解析 推理判断题。根据第二段第二句可知,父母确保Rita Dove受到最好的教育,由此可知,Rita Dove的父母给了她极大的支持和鼓励,故选B项。
11.What does the author intend to tell in the text?
A.The works of Rita Dove.
B.The efforts Rita Dove made.
C.The biography(传记) of Rita Dove.
D.The hard life Rita Dove lived.
答案 C
解析 主旨大意题。本文从女诗人Rita Dove的童年、家庭、教育、作品、获得的殊荣等多方面对她进行了介绍,因此选C项。
12.According to the text,what’s the author’s attitude towards Rita Dove?
A.Admiring.          B.Indifferent.
C.Respectful.          D.Disapproving.
答案 A
解析 观点态度题。根据最后一段中的“Dove deserves the many awards she has received.”可知,作者非常赞赏这位非裔美国诗人。
Ⅱ.七选五
Cycling is a good form of sports;here are some tips on how to do it safely and comfortably.
1.“Pushing with the wrong part of the foot can raise your risk of developing a painful injury of the heel,”says Rob Werstine,a sports physiotherapist(理疗师) and board member of the Canadian Physiotherapy Association.“You should push with the ball of your foot,” he says.
Put on clothes.While it’s warm,wear layers of clothing,with clothing close to the body that breathes and outer layers that do not absorb water.2.
Be reasonable.3,don’t sign up for a 50­kilometre ride.And while cycling is great exercise for people who want to get into shape,if your doctor advises you not to do tiring exercise,cycling shouldn’t be your starting position.Werstine says,“Walk to begin getting into shape and then graduate to cycling.”
Fix the fit.“If you develop lower back pain or numbness in your hands and fingers from cycling,the reason may be that your bike isn’t adjusted properly for your height.4,but if you have continuing problems,consider consulting a bike fit physiotherapist,”Werstine says.
Be mindful.You have to pay attention on the roads to vehicles,other cyclists and pedestrians.5.Or do some reading about how to avoid dangerous cycling situations,bicycle safe.com,for instance,listing 10 types of car­bike accidents and how to avoid them.
A.Watch your feet
B.Ask experts for help
C.Stop there and let others pass by first
D.Go for bright colors that help you be seen
E.If you are just starting out and aren’t in good shape
F.Consider taking a cycling safety course to practise your skills
G.A good cycle shop can help you find the right height for the seat
1.答案 A
解析 本空位于句首,是一个小标题。根据下句:用脚的错误部位推动会增加脚后跟受伤的风险。可知要关注你的脚。故选A。
2.答案 D
解析 本段介绍了骑车时衣服的选择问题。上一句说的是所穿衣服的性质,由此可知此空处说的是所选衣服的颜色。故选D(要寻找有助于你被看见的明亮的颜色)。
3.答案 E
解析 由语境及空后的“don’t sign up for a 50­kilometre ride”可知E项(如果你是刚开始,而且你的身体状况不好)符合语境。
4.答案 G
解析 根据空前一句可知,此处是关于调节自行车以适应你的高度,只有G项与“高度”有关,故选G。
5.答案 F
解析 根据上句“你要注意道路上的车辆,其他骑自行车的人和路人”和下句“或是去阅读一些有关如何避免危险骑行情况的东西”可知F项“考虑上骑车安全课程来练习你的车技”符合语境。故选F。
您需要登录后才可以回帖 登录 | 立即注册

本版积分规则

Archiver|手机版|小黑屋|5432教案网 ( 蜀ICP备2022024372号-1 |川公网安备51152402000101号 )|网站地图

GMT+8, 2025-11-5 08:57 , Processed in 1.789366 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.5

© 2001-2025 Discuz! Team.

快速回复 返回顶部 返回列表